Geschiedenis

In april 1976 werd Actiegroep Hommeles opgericht. Dit platform, met een duidelijk socialistische grondslag, voerden diverse acties tegen Shell, voor de vrijlating van politiek gevangenen en andere activiteiten. Hommeles had van het Rode kruis, die toen nog vanuit Het kamp 4 (huidige locatie Nirwana) werkte, de sleutel van het gebouw gekregen. In feite was het dus gekraakt. De gemeente stelde zich meegaand op.

Slide23

Vanaf begin jaren ”80 werd de actiegroep opgeheven door verminderde interesse voor politiek. Daaruit voort kwam in 1983 Nirwana. De doelstellingen en statuten werden deels veranderd, omdat Nirwana meer als uitgaans- gelegenheid zou gaan dienen. Jongeren werden opgeroepen om lid te worden. Nirwana is immers een vereniging. Het bestuur bestond uit vrijwilligers en de voornaamste activiteiten waren bar- en bandavonden.

Slide12Slide4

In juni 1992 is Nirwana uitgebrand als gevolg van blikseminslag.
De gemeente gaf als wens te kennen dat het een realistische optie is om samen te gaan met het sociaal-cultureel werk.
Binnen het bestuur, de leden en vrijwilligers is te kennen gegeven dat Nirwana een dusdanige eigen identiteit bezat dat een samenwerking niet zou slagen.Ondanks dat de gemeente geen geld in de wederopbouw van een nieuw gebouw wilde steken, is door de inzet van het bestuur en vrijwilligers Nirwana toch opnieuw herrezen.

In 1994 is er een nieuw bestuur gekomen en werden de activiteiten van Nirwana uitgebreid. Popcultuur is altijd een kenmerk geweest, zowel amateuristisch als professioneel en zowel passief als actief. Nirwana fungeert sinds haar bestaan al als oefenruimte en door de jaren heen hebben al vele bekende en onbekende bands op het podium gestaan.
In de toekomst blijft dit een speerpunt en dat zal zelfs verder uitgebreid worden…

Slide15

In de nacht van vrijdag 30 mei op zaterdag 31 mei 2003 is Nirwana voor de tweede keer door een grote brand getroffen, dit keer is het pand volledig in de as gelegd waardoor een wederopbouw niet mogelijk was.

114

Het was voor het toenmalige bestuur duidelijk dat er een nieuw pand moest komen, maar zou de gemeente meewerken? Na weken van overleg, acties via de pers en bij het gemeentehuis en Nirwana avonden in een legertent op het grasveld was het dan zover in oktober 2003 stond het nieuwe pand op zijn plaats. Toen de inrichting klaar was konden we in december 2003 weer open.

Op zaterdag 24 januari was het tijd voor de officiele opening van het nieuwe pand. Met een toespraak van een vertegenwoordiger van bierbrouwerij Grolsch en een benefietconcert door Amehoela (toen nog UMUPOP), Cowboy Angel Blues en Dr Dick was het een goede start van een nieuw Nirwana tijdperk.

In 2014 volgt een nieuwe stap in de historie van JKC-Nirwana, het rockpodium van de gemeente Dronten. Na jaren hebben doorgebracht in en houten barak aan het Kamp 4 is Nirwana verhuist naar de Educalaan 39B, een stenen pand. Hiermee is de rockbarak verleden tijd, het rockpodium is geboren.

Samen met studentenvereniging USRA delen we een pand, zonder de identiteit van Nirwana te verliezen. Twee gescheiden besturen, twee gescheiden ruimtes en één ‘grijze’ ruimte om te delen. Het was een hele stap, uiteindelijk een hele vooruitgang. JKC-Nirwana heeft nu de mogelijkheid om uit te groeien tot een volwaardig poppodium binnen de gemeente Dronten.