Nirwana is een rockpodium waar jaarlijks tientallen bands optreden, waar jong en oud samenkomt om te genieten van muziek en cultuur, en waar gezelligheid voorop staat. Een rockpodium met lange wortels, want die lopen maar liefst terug tot 1976!

Actiegroep Hommeles

In april 1976 werd Actiegroep Hommeles opgericht. Dit platform had een duidelijk socialistische grondslag en voerde diverse acties tegen Shell, acties voor de vrijlating van politiek gevangenen en nog diverse andere acties. Op dat moment werkte het Rode Kruis nog vanuit Het Kamp 4 in Dronten en Hommeles kreeg van deze organisatie de sleutel van het gebouw. In feite kraakte Hommeles dus het pand. De gemeente stelde zich hierbij meegaand op.


Start van Nirwana

Vanaf begin jaren 80 werd de actiegroep opgeheven door verminderde interesse voor politiek. Daaruit voort kwam in 1983 Nirwana. De doelstellingen en statuten werden deels veranderd, omdat Nirwana meer als uitgaans- gelegenheid zou gaan dienen. Jongeren werden opgeroepen om lid te worden. Nirwana werd immers een vereniging. Het bestuur bestond uit vrijwilligers en de voornaamste activiteiten waren bar- en bandavonden.

Slide12

Brand

In juni 1992 brandde Nirwana uit als gevolg van blikseminslag. De gemeente gaf als wens te kennen dat ze Nirwana graag zag fuseren met het sociaal-cultureel werk. Het bestuur, de leden en vrijwilligers van Nirwana zagen niets in deze fusie; daarvoor had Nirwana veel te veel eigen identiteit. De gemeente wilde geen geld in de wederopbouw steken van een nieuw pand, maar desondanks herrees Nirwana door de inzet van bestuur en vele vrijwilligers toch.

Slide4

Uitbreiding activiteiten

In 1994 kwam er een nieuw bestuur en werden de activiteiten van Nirwana uitgebreid. Popcultuur was altijd al een kenmerk van de vereniging, zowel amateuristisch als professioneel en zowel passief als actief. Al sinds de oprichting fungeerde Nirwana bovendien als oefenruimte voor lokale bandjes en door de jaren heen stonden al vele bekende en onbekende bands op het podium.

Slide15

Nog een brand

In de nacht van vrijdag 30 mei op zaterdag 31 mei 2003 trof een grote brand Nirwana voor de tweede keer. Dit keer verteerden de vlammen het pand volledig, waardoor wederopbouw niet mogelijk was. Er moest een nieuw pand komen, maar zou de gemeente hier wel aan meewerken? Na weken van overleg, Nirwana avonden in een legertent op het grasveld en acties via de pers en bij het gemeentehuis, was het dan toch rond.

114

Nieuw pand

In oktober 2003 stond het nieuwe pand op zijn (oude) plaats! Toen de inrichting klaar was, kon Nirwana in december 2003 weer open. Op zaterdag 24 januari 2004 was het tijd voor de officiele opening. Met een toespraak van een vertegenwoordiger van bierbrouwerij Grolsch en een benefietconcert door Amehoela (toen nog UMUPOP), Cowboy Angel Blues en Dr Dick was het een goede start van een nieuw Nirwana tijdperk.

Verhuizing naar Educalaan

In 2014 volgde een nieuwe stap in de historie van JKC-Nirwana, het rockpodium van de gemeente Dronten. Na jaren te hebben doorgebracht in een houten barak aan het Kamp 4, verhuisde Nirwana naar de Educalaan 39B, een stenen pand. Hiermee was de rockbarak verleden tijd en werd het rockpodium geboren. Samen met studentenvereniging USRA deelt Nirwana het pand, zonder de identiteit van Nirwana te verliezen. Twee gescheiden besturen, twee gescheiden ruimtes en één ‘grijze’ ruimte om te delen. Het was een hele stap, maar uiteindelijk ook een hele vooruitgang: JKC-Nirwana heeft nu de mogelijkheid om uit te groeien tot een volwaardig poppodium binnen de gemeente Dronten.